Z uwagi na fakt, że suplementacja żelazem w trakcie leczenia niedokrwistości stosowana jest dość często warto wiedzieć, że przyjmując preparaty z żelazem nie należy jednocześnie spożywać herbaty (zwłaszcza czarnej). Wynika to z faktu, że herbata zawiera substancje (polifenole), które to w połączeniu z żelazem tworzą trudno wchłaniające się związki. Prowadzić to może do znaczącego zmniejszenia wchłaniania żelaza a tym samym braku oczekiwanych efektów, czyli nieskuteczności terapii.
Oprócz herbaty wchłanianie żelaza utrudniają również
- Fityniany – są to związki obecne m.in. w roślinach strączkowych i otrębach
- Fosforany – obecne w napojach typu cola
- Duże ilości wapnia – obecne głównie w nabiale
Dlatego należy unikać ich jednoczesnego podawania
Wchłanianie żelaza zwiększa jednoczesne spożywanie:
- Witaminy C (owoce, warzywa)
- Kwasów organicznych (kwas mlekowy) – obecnych w produktach kiszonych jak ogórki, czy kapusta
Warto w tym miejscu wspomnieć, że w żywności znajdziemy dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe. To pierwsze znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego i jest ono najlepiej przyswajalne przez organizm. Żelazo niehemowe znajduje się w produktach roślinnych i wchłania się dużo gorzej niż to obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Autor: Paweł Zakrocki