Z uwagi na fakt, że suplementacja żelazem w trakcie leczenia niedokrwistości stosowana jest dość często warto wiedzieć, że przyjmując preparaty z żelazem nie należy jednocześnie spożywać herbaty (zwłaszcza czarnej). Wynika to z faktu, że herbata zawiera substancje (polifenole), które to w połączeniu z żelazem tworzą trudno wchłaniające się związki. Prowadzić to może do znaczącego zmniejszenia wchłaniania żelaza a tym samym braku oczekiwanych efektów, czyli nieskuteczności terapii.

Oprócz herbaty wchłanianie żelaza utrudniają również

  • Fityniany – są to związki obecne m.in. w roślinach strączkowych i otrębach
  • Fosforany – obecne w napojach typu cola
  • Duże ilości wapnia – obecne głównie w nabiale

Dlatego należy unikać ich jednoczesnego podawania

Wchłanianie żelaza zwiększa jednoczesne spożywanie:

  • Witaminy  C (owoce, warzywa)
  • Kwasów organicznych (kwas mlekowy) – obecnych w produktach kiszonych jak ogórki, czy kapusta

Warto w tym miejscu wspomnieć, że w żywności znajdziemy dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe. To pierwsze znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego i jest ono najlepiej przyswajalne przez organizm. Żelazo niehemowe znajduje się w produktach roślinnych i wchłania się dużo gorzej niż to obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Autor: Paweł Zakrocki

Śledź nas na Facebooku

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć